مشورت یا مشاوره در لغت به معنی صلاح اندیشی و رایزنی است. (guidance)
انسانها عموما در مواردی که خود قادر به تحلیل، ارزیابی و شناخت مسائل نیستند یا در مواجهه با موضوعی دچار سردرگمی میشوند به سراغ مشورت با دیگران میروند. عدم شناخت یا تجربه کافی در برخورد با موضوعی خاص، فطرتا انسان را به سوی رایزنی با دیگران سوق میدهد. احساس ضعف، ترس و ناتوانی انسان در مواجهه با عوامل ناشناخته برای ذهن، دغدغه و نگرانی ایجاد میکند. چناچه ذهن انسان قادر به تحلیل و نتیجه گیری باشد، قاعدتا خود را از مشورت بی نیاز میداند.
اما آیا تحلیل های ذهنی بر اساس بینش فردی، که ترکیبی از تجربه، شهود، آموزش، ژنتیک و … میباشد، لزوما درست است؟
ابعاد ناشناخته
چنانچه موضوع مورد مواجهه، برای ذهن انسان تازگی داشته باشد، قاعدتا دارای وجوه ناشناخته بیشتریست. تحلیل ذهنی بر اساس شناخت ادراکی ناقص و بدون در نظر گرفتن تاثیر ابعاد و وجوه ناشناخته به احتمال زیاد نتیجه گیری صحیحی دربر نخواهد داشت. تجربه و تکرار در مواجهه با موضوعات، موجب شناخت هر چه بیشتر ابعاد شناخته و وجوه پنهان مسائل میشود. در تحلیل و بررسی ذهنی مسائل، هرچه ابعاد ناشناخته و پنهان کمتری وجود داشته باشد، و متغیر های بیشتری لحاظ گردد، تحلیل و نتیجه گیری دقیق تری به دست می آید. پس مشخص است در مواجهه با موضوعات جدید و تازه که ذهن انسان، تجربه تحلیل و ارزیابی آن را ندارد بهتر است مشورت بگیریم تا پوشیدگی ابعاد ناشناخته موضوع باعث تحلیل ناقص و نتیجه گیری غلط نشود.
تعداد متغیرهای زیاد
چنانچه تعداد متغیرهای موثر در مسئله ای زیاد باشد، تحلیل مسئله برای ذهن یک انسان با قدرت پردازش معین دشوار است و احتمال خطا و استنتاج اشتباه نیز افزایش میابد. بنا بر این بهتر است در مواجهه با موضوعاتی که تحلیل و ارزیابی آن به واسطه تعدد متغیرها و عوامل تاثیرگذار پیچیده است، از توان ذهنی اشخاص دیگر نیز بهره جست.
قدرت تحلیل و پردازش ذهن
هوش، دقت، قدرت تحلیل، ارزیابی، محاسبه، استنتاج و سایر پارامترهای ذهنی انسانها یکسان نیست. متعاقبا، تحلیل و استنتاج مسائل توسط افراد مختلف نتایج متفاوتی خواهد داشت. جهت دستیابی به نتیجه مطلوب، بهتر است از اشخاص دیگر، خصوصا افراد باهوش مشورت گرفت.
موضوعات متفاوت
هر انسانی در طول زندگی خود با موضوعات متفاوتی مواجه میشود که نیاز به مشورت با دیگران در آن موضوعات بیشتر احساس میشود. میزان تبعات موضوعات مختلف، اهمیت مشاوره را مشخص میکند. به عنوان مثال موضوعی چون ازدواج، تبعات تاثیرگذار زیادی بر زندگی انسان دارد. بنابراین اهمیت مشاوره در خصوص مسائل مهمی ازین دست بیش از سایر مسائل احساس میشود.
آیا همیشه باید مشورت گرفت؟
یقینا استنتاج از آراء خرد جمعی و تبادل نظر با دیگران باعث افزایش بهره وری و ضریب اطمینان در شناخت صحیح مسائل و متعاقبا افزایش بازدهی در تصمیم گیری میشود. اما توجه به این نکته ضروریست که مشورت گرفتن در امور روزانه و موضوعاتی که بارها توسط انسان تجربه شده، یا موضوعات سطحی و ساده ممکن است آسیب هایی نظیر کاهش اعتماد به نفس، عدم قطعیت در تصمیم گیری، افزایش احتمال سوء استفاده دیگران و مشکلاتی از این دست را به همراه داشته باشد. پس مشورت گرفتن در تمام موضوعات، نه تنها لزوما خوب نیست، حتی ممکن است ایراداتی نیز به همراه داشته باشد.
مدیریت زمان
تحقیق و آنالیز ذهنی موضوعی خاص، مستلزم صرف زمان است. به عبارت دیگران ممکن است تحلیل های ذهنی دقیق، انسان را از مشاوره با متخصصین و افراد مجرب بی نیاز کند، ولی باعث صرف زمان زیادی میشود. مشورت باعث تسریع در فرآیند تصمیم گیری و صرفه جویی در زمان میشود. پس در مواقعی که زمان آیتم تاثیرگذاری در تصمیم گیری به حساب می آید بهتر است جهت حصول نتیجه مطلوب تر در مدت زمان کوتاه از مشاوره متخصصین و افراد مجرب استفاده کرد.
چه موقع باید مشورت گرفت
بهترین زمان برای مشاوره قبل از تصمیم گیری و اجراست. برخی افراد ابتدا مصمم به انجام اموری میشوند و در مواقعی کارهایی را انجام میدهند و سپس از دیگران مشورت میگیرند. عموما مشاهده شده تاثیر مشورت بر روند تصمیم گیری و اجرای امور در خصوص افراد مذکور ناچیز است. ویژگی های مثبت مشورت گرفتن از دیگران بر کسی پوشیده نیست. اما چنانچه هدف از مشاوره صرفا جلب تایید مشاور برای ارضای احساسات مثبت درونی و دریافت تایید مشاور برای رفع نگرانی های ذهنی باشد، نتیجه مثبتی برای انسان ندارد. چنانچه در هر مرحله از تصمیم گیری یا اجرای امور به متخصصین و مشاورین مراجعه نمودیم، باید آمادگی ذهنی لازم جهت تغییرات در تصمیم گیری یا روند اجرای امور را داشته باشیم. اگر آمادگی ایجاد تغییرات را نداریم، بهتر است به سراغ مشورت گرفتن از دیگران نرویم.
مشاوره کسب و کار
مشاوره در تمامی مراحل کسب و کار از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هیچ کسب و کاری وجود ندارد که خود را از مشاوره بی نیاز بداند. مشاورین حوزه کسب و کار لزوما بیرون از سازمان کسب و کار نیستند. مشاوره در حوزه کسب و کار موضوع بسیار مهمیست که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم. با ما همراه باشید.